• Michael Bot

Mijn drie lucratieve thuiswerk rituelen.

Bijgewerkt op: 17 feb. 2021Ik was dus vergeten dat het Pasen was. Gek eigenlijk. Normaal kijk ik altijd wel uit naar een vrije goede vrijdag, maar nu maakte het eigenlijk weinig verschil. Sterker nog. Waar ik op witte donderdag afsloot met een vergadering via Zoom, zat ik maandagmiddag met de hele familie aan een rijkelijk gedekte tafel, met de eiPad tussen de schilder eitjes, voor een paas-brunch via Skype.


De dagen beginnen een beetje door elkaar te lopen. Mijn vrouw is met zwangerschapsverlof (daarover binnenkort zeker meer) en mijn zoontje van tweeënhalf is ook gezellig thuis nu de opvang dicht blijft.

Gelukkig kan ik me qua geluid volledig afsluiten, maar ik vind het toch ook wel heel gezellig om lekker lang te ontbijten, treinsporen te bouwen en romantische comedy's mee te binge-watchen.


Om toch productief aan de slag te gaan hecht ik in deze tijd nog meer aan mijn drie thuiswerk-rituelen:


I. Woon-werkverkeer.


Onlangs luisterde ik in de auto naar de podcast van Rick Pastoor en Reinier Ladan. Een aflevering van Snuggere Zaken vol met inspirerende thuiswerk tips. Een van de tips was het creëren van een buffer tussen werk- & privétijd. Bijvoorbeeld door de dag te beginnen en af te sluiten op je hometrainer. Die aflevering inspireerde mij om mijn woon-werkritueel openbaar te maken. Het is wel een klein beetje een guilty pleasure....

Ik vind het namelijk super fijn om na het ontbijt in mijn auto te stappen en naar mijn studio aan huis te rijden. Oké, dat is niet heel milieuvriendelijk. Ik doe dat ook niet elke dag. Soms ga ik op de fiets en soms op mijn hardloopschoenen. Maar het lekkere aan de auto is dat ik twintig minuten ongegeneerd kan bubbelen*** of meezingen met de Guilty Pleasure playlist van DWDD. Heb ik meteen mijn warming-up gedaan.


***Wat ik bedoel met bubbelen? Onthoud die vraag. Ik vertel het je later.


Bij thuiskomst... sorry.

Bij aankomst open ik de deur naar mijn studio en zet ik een kop koffie.


II. Koffie


Werken vanuit mijn thuisstudio maakt ook dat ik soms een beetje in een isolement zit. Dat zul je nu wellicht herkennen. Wat ik nu echt heel erg mis zijn die creatieve en inspirerende kopjes koffie buiten de deur met collega's en met opdrachtgevers.

Vergaderingen, briefings en brainstormsessie gaan natuurlijk nog steeds door via Skype en Zoom, maar ik heb het over die spontane kopjes koffie. Ik merk ineens dat mijn agenda langzaam leeg begint te raken en dat komt met name door al die kopjes koffie die komen te vervallen.


Het meeste contact met opdrachtgevers gebeurt normaliter ook al online. De aanvragen komen binnen via de mailbox of per telefoon. De meeste briefings gaan schriftelijk of via Skype. Zelfs bij het inspreken kan de klant aanwezig zijn door een directed-session via Zoom te plannen.

En daarom probeer ik eigenlijk altijd om ook een aantal keer in de week een offline koffie-date of lunch af te spreken. Ook dat is bijna een thuiswerk ritueel geworden.


Ik nodig je daarom van harte uit voor een spontaan kopje koffie.

Zonder agenda. Virtuele small-talk. Dan kunnen we meteen wat thuiswerk-tips uitwisselen.


Via Whereby kun je eenvoudig bij me aankloppen:

Je vult je naam in, geeft toegang tot je camera en microfoon en je klopt virtueel aan.

Ik leg mijn werk neer, ik laat je binnen en ik zet een kop koffie.
III. Vroeg opstaan.


Voor mijn derde ritueel sta ik doorgaans om 5.30 uur naast mijn bed...


Nee.

Wacht.

Weet je wat....


Ik vertel je erover tijdens dat kopje koffie. Dan kan ik je ook meteen uitleggen wat ik bedoel met bubbelen in de auto.


Ik benieuwd naar jouw thuiswerk tips!


Ik spreek je! Ja toch?


Recente blogposts

Alles weergeven