• Michael Bot

Het verleden in de tegenwoordige tijd

De verleden tijd is geweest en gebruik je niet voor nu. Dat hebben we natuurlijk keurig geleerd in de schoolbanken. Echter is het gebruik van de tegenwoordige tijd voor iets uit het verleden een mooie en krachtige stijlfiguur wanneer je een verhaal vertelt.


Laatst loop ik langs het water en wie zie ik staan: Adriaan!

Onlangs mocht ik een voice-over inspreken over de geschiedenis van 'de Adriaan'. Een eeuwenoude molen in het centrum van Haarlem. Deze korte documentaire film, gemaakt door zijn naamgenoot Ad de Veld, zal o.a. getoond worden in dit monument. De luisteraar bevindt zich dus letterlijk in een stukje historie terwijl hij de documentaire bekijkt en het verhaal beluistert. De "praesens historicum" blijkt wederom een krachtige verteltechniek om de luisteraar te boeien. Samen met mooie animaties voorzien van 'ambience' en 'sound FX' wordt de luisteraar als het ware het verhaal ingezogen alsof hij terug in de tijd gaat en er zelf bij aanwezig is.


Actie en urgentie overbrengen

Of het nu gaat om een nieuwsbericht, een geschiedenisverhaal of het verslag van een sportwedstrijd. Wanneer je werkt aan een historisch verslag waarin verschillende avonturen worden beleefd door één of meerdere karakters, dan versterkt het gebruik van de tegenwoordige tijd de overdacht van de actie. Sterker nog; de luisteraar zal het gevoel krijgen er zelf getuige van te zijn. De stijlfiguur zorgt ervoor dat de luisteraar het verhaal ervaart alsof het 'nu' gebeurt én dat de luisteraar zich direct aangesproken voelt.


6 mei 2002. Om half drie is de politicus op weg naar het Mediapark in Hilversum, waar hij wordt verwacht voor een interview bij de radio. Het is één week voor de verkiezingen.


Het gebruik van de verleden tijd is natuurlijk niet fout, maar wellicht overtuigen de onderstaande voorbeelden je ervan hoe het gebruik van de tegenwoordige tijd je verhaal kan versterken.

"Ik zat in de trein van Haarlem naar Zwolle. Een uur eerder was ik ingestapt."

"Ik zit in de trein van Haarlem naar Zwolle. Een uur eerder ben ik ingestapt."

"Alsof het gisteren was. Ik zag nog steeds die verliefde blik in haar ogen"

"Alsof het gisteren is. Ik zie nog steeds die verliefde blik in haar ogen"

"Hij kwam de kamer binnen. Hij deed de deur open en schrok".

"Hij kwam de kamer binnen. Hij doet de deur open en schrikt."


Consistentie

Wees consequent. De neiging om terug te vallen op de verleden tijd is natuurlijk aanwezig. Let er daarom op dat je niet voortdurend en onnodig wisselt tussen de verleden- en de tegenwoordige tijd. Wanneer je sowieso tijdsprongen dient te maken tussen het heden en het verleden is deze stijlfiguur misschien wat verwarrend of komt het te geforceerd over. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om de praesens historicus toe te passen op slechts enkele scènes vol actie en emotie.


Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan via de sociale kanalen of abonneer je op mijn blog om meer interessante artikelen in je mailbox te ontvangen.Recente blogposts

Alles weergeven