• Michael Bot

Dit is waarom je ook iets aan de verbeelding moet overlaten

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2020Een maand geleden schreef ik over de zeven ingrediënten - 7 V’s - voor een verhaal dat raakt, overtuigd en tot de verbeelding spreekt. Ik noem ze nog een keer: Verbeelding, verbondenheid, verlangen, verwikkeling, verwevenheid, verontrusting & verlichting.

Vandaag wil ik verder ingaan op misschien wel de belangrijkste; verbeeldingskracht.

In dit artikel vertel ik je hoe je de kracht van verbeelding voor je kunt laten spreken. 

Hoe je dat doet? Door gedetailleerd te vertellen wat je niet ziet. 


Ik geef je een aantal praktische tips die je kunt toepassen om verbeeldend te schrijven, maar laat ik je eerst vertellen waarom ik er van overtuigd ben hoe of dat je de verbeeldingskracht voor je kunt laten werken.


Verbeelding is het mentale vermogen om eerder verkregen informatie door de zintuigen te manipuleren en denkbeeldige scènes, voorwerpen of gebeurtenissen die niet bestaan, te creëren. Deze voorstellingen die door de verbeelding worden gemaakt zijn geen werkelijkheid. “ De verbeeldingskracht neemt eerdere elementen en experimenten en transformeert deze tot nieuwe prikkels en realiteiten” (https://es.wikipedia.org/wiki/Imaginación)


We zijn misschien van mening dat fantaseren toebehoort aan onze kindertijd. Probeer je nu eens een wereld voor te stellen zonder draken of piraten, zonder roodkapje, zonder Alice in wonderland. Zonder ouders die sprookjes vertellen of grootouders die verhalen vertellen over hun leven.  Toch - in meer of mindere mate - maakt iedereen gebruik van zijn verbeeldingskracht. We vliegen verder dan vogels, we staan in verbinding en communiceren met alle delen van de wereld en zelfs de ruimte is verkend op miljoenen kilometers afstand, omdat we er over droomden en fantaseerden.De verbeelding creëert niet alleen maar illusies; het schept technologische vooruitgang en wekt welzijn op.


Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.

- Albert Einstein


Bij de een is de verbeeldingskracht sterk ontwikkeld, bij een ander is het verzwakt doordat het te weinig is gebruikt. Maar je kunt het nieuw leven inblazen. Net als je spieren is ook je verbeeldingskracht te trainen; je kunt het laten groeien. Iedereen beschikt over zijn eigen tomeloze verbeeldingskracht en kan het op ieder moment bewust of onbewust raadplegen.

Sterker nog… Je gebruikt je verbeeldingskracht tijdens het koken, tijdens het inrichten van je nieuwe huis en tijdens het kiezen van je vakantiebestemming.


Dat betekent tegelijkertijd dat je middels beeldspraak ook kunt inspelen op de verbeeldingskracht van anderen. Door je te richten op de verbeeldingskracht van de luisteraar speel je in op emotie in plaats van behoefte.

Dat is helemaal ideaal, omdat we onze besluitvorming voornamelijk baseren op onze emotionele drijfveer.

De hele dag door hebben we prikkels en informatie te filteren.

Wist je dat we vandaag de dag ruim vijf keer meer informatie te verwerken hebben dan bijvoorbeeld twintig jaar geleden? 

Om ervoor te zorgen dat de juiste boodschap blijft hangen is het dus nog belangrijker geworden om in beelden te denken. Emotie herkennen we namelijk als relevant. Een goed opgebouwd verhaal, dat bovenal tot de verbeelding spreekt, raakt die emotie en blijft daardoor beter hangen.


Wellicht is je opgevallen dat ik het hier steeds heb over verbeeldend spreken in plaats van beeldend schrijven. 

Spreken tot de verbeelding gaat verder dan het beschrijven van beelden.

Je kent vast de volgende uitdrukking: Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Daar ben ik het helemaal mee eens en dat maakt me geen dief van mijn eigen portemonnee. Integendeel. Mijn passie voor verhalen vertellen creëert zeker geen tunnelvisie op de werkelijkheid. 

Kun je de boodschap van jouw verhaal overbrengen met één krachtig beeld? Illustratie, foto's of pictogrammen die in één oogopslag alle informatie overdragen? Schrap het verhaal. Kies voor het beeld.  De mens is immers visueel ingesteld en visuele content blijft beter hangen. 

Een verhaal met of middels een zorgvuldig gekozen beeld is de ideale mix van verleiden, informeren en overtuigen. Mensen zullen eerder geneigd zijn om naar je verhaal te luisteren...
De uitwisseling van verbeeldingskracht is als een magisch elixer dat levendigheid en emotie aan onze ideeën en verlangens geeft en weet door te dringen tot het onderbewustzijn.


Maar wat als niet jij maar de luisteraar het beeld creëert. Je verhaal wordt leuker, intenser, herkenbaarder, realistischer en overtuigender, omdat we er een persoonlijke herinnering aan kunnen koppelen.

Wanneer we ons kunnen inleven in hoe iets klinkt, proeft, voelt of ruikt, wordt het écht en krijgt het noodzaak.


Gebruik beeldende onderwerpen, werkwoorden, bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden om tot een oor-strelende bewoording te komen. Gebruik vergelijkingen en je boodschap slaat in als een bom. Geef menselijke en/of dierlijke eigenschappen aan niet-levende dingen en je blanco beeldscherm snakt naar méér veerbeelding. Parafraseer en gebruik eens een hyperbool, oftewel een overdrijving, en je verhaal - ik kan het wel honderd keer herhalen - spreekt als vanzelf tot de verbeelding.


Misschien moet ik het hier voor nu maar bij laten. Ik zou over iedere stijlfiguur wel een aparte blog kunnen schrijven, maar het doel van deze post is om je te inspireren om meer aan de verbeeldingskracht over te laten.


Ik schreef het al; tot de verbeelding spreek je wanneer je gedetailleerd beschrijft wat we niet zien, zodat de luisteraar de beelden creëert met zijn eigen verbeeldingskracht. Op die manier flirt jouw boodschap met de emotie, ontlokt het een persoonlijke herinnering en dringt het door tot het onderbewustzijn.

Maar overdrijf niet.

Less is more.

Overdaad schaadt.


Het is nu aan jou om in de pen te klimmen. 

Veel plezier.
PS Synoniemen.net is mijn beste vriend.


PPS Je mag mij ook altijd een berichtje sturen. Ik kijk graag met je mee.


PPPS Je kunt je ook abonneren op mijn blog.